Takarékoskodjunk
pénztárcánk és környezetünk védelmében !
2010. január:
Ígéretemhez híven folytatom a háztartásban rejlő
takarékoskodási lehetőségek számbavételét. Remélem, hogy az olvasó talál
hasznosítható javaslatot, vagy legalább meglévő szokásainak átgondolására
ösztönöz.
Az előző számban a fűtés, hűtés, világítás terén lehetséges
takarékossági, egyben környezetvédő módszereket vettem sorra.
Háztartásunk egyéb területeit is érdemes végig elemezni,
hiszen – amint látni fogjuk, - minden tevékenységünk lehet egy kicsit
költségkímélőbb. Itt van mindjárt a mosás, aminél, ha körültekintőbben
járunk el, villamos energiát, mosószert és vizet takaríthatunk meg. A legtöbb
háztartásban automata mosógéppel mosnak, persze olyannal, amilyen van: régi
típusú- nem energia és víztakarékos, vagy szerencsés esetben az újabb
energia-hatékony automatával. Még a régi típusú gépek esetében is tehetünk
valamit: a gépet csak tele, a megengedett maximális ruhamennyiséggel indítsuk
be, és részesítsük előnyben az alacsonyabb hőfokú programokat. A korszerű
mosószerek erre lehetőséget adnak. A mosószert előírás szerint vagy azt kissé
csökkentve (kb. 10%-al) adagoljuk, ne terheljük feleslegesen a környezetet. Ha
csak néhány darab ruhánk szennyezettebb a többinél, azokat egy éjszakára áztassuk
be langyos szódás vízbe, s másnap együtt moshatjuk a többivel, nem lesz szükség
magasabb hőfokú programra.
Vízlágyító hatást is elérünk, ha a mosószer 1/3-át
mosószódával helyettesítjük, zsíroldó, tisztító hatása mellett a fűtőszál
vízkövesedést is akadályozza, környezetbarát.
Az új gyártmányú „A” energiaosztályba sorolt mosógépek
sokkal többet tudnak a környezetvédelemről, kevesebb villanyáramot, s majdnem
fele vizet használnak a régivel szemben. Érdemes tehát elgondolkodnunk abban az
estben, ha elromlik régi gépünk, javíttassunk, vagy cseréljük újra. Hosszú
távon az újjal jobban járunk.
Érdemes szót ejteni a vasalásról is. Sokunknak nem a
legkedvesebb elfoglaltságunk ez az idő- és energiaigényes tevékenység. Nemcsak
az ő megnyugtatásukra, de szenvedélyesen vasalni szeretőknek is mondom, nem
kell mindent kivasalni! Segítünk magunkon, ha szépen teregetünk, könnyebb
dolgunk lesz. A vasalást igénylő darabokat is szortírozzuk vasalás előtt
aszerint, milyen hőfokú vasalást igényelnek. Kezdjük a vasalást az alacsonyabb
hőfokot igénylőkkel, majd a melegebb vasalót kívánókkal folytathatjuk. Közben
ne hagyjuk ott a vasalást, s ha mégis, akkor húzzuk ki a konnektorból. Soha ne
vasaljunk nagyon vizes ruhát, mert nagy energiapocsékolás.
Főzésnél is vannak lehetőségeink, kis odafigyeléssel
csökkenthetjük gáz- és villanyszámlánkat. Ne azzal kezdjük az ebédkészítést
(mint az unokanővérem), hogy meggyújtjuk a gázégőt! Először készítsük össze a főzéshez
szükséges dolgokat, s csak akkor gyújtsuk be a gázt, ha indulhat a főzés. Olyan
méretű edényt használjunk, ami a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez illeszkedik.
Nagy energiaveszteséggel jár, ha a gázláng túlér az edény alján.
Használjunk a főzéshez fedőt, ezzel 30%-al csökkentjük a
szükséges energiát. Ha felfőtt az étel, vegyük takarékra, ennyi elég, hogy
ugyanannyi idő alatt legyen kész az étel. Ne főzzük túl az ételt, mert azon
túl, hogy energiapazarlás, a zöldségek sokat veszítenek értékükből. A
zöldségeket inkább pároljuk, ne főzzük bő lében. Használjunk jó hővezetésű edényeket!
Használjunk kuktát! A kuktáról bővebben is szólok, hiszen megítélésem szerint
nem örvend olyan ismertségnek, mint amilyet megérdemelne. Bár sokan tudnak róla
annyit, hogy energiatakarékos, egészséges és hatékony, de nem alkalmazzák,
mivel használatát körülményesnek, egyesek veszélyesnek tartják. Ezért gondolom
azt, hogy én, aki kb. 30 éve használom, teljesen baleset mentesen, néhány jó
ajánló szót szólok a kukta érdekében. Nagyon jó minőségű, rozsdamentes kuktát
vásárolhatunk, mindenre kiterjedő használati utasítással, főzési időre
vonatkozó táblázatokkal, amelyekre nyugodtan rábízhatjuk magunkat.
Kuktával a főzési idő a harmadára csökken, ez főleg a hosszú
főzési időt igénylő ételek, mint pl. a bab, csülök, nagyobb darab sonka egyben
stb. esetében jelentős.
A kuktában főtt ételek jobban megtartják az ízeket, kuktában
gőzben főzhetünk. Ha betartjuk az előírásokat, örömünket találjuk majd benne.
Sokan félnek a kukta felnyitásától. Elég rövid idő alatt kitapasztaltam, hogy a
megadott főzési idő előtt 1 perccel elzárom a gázt, s kivárom, míg a kukta szép
lassan magától leengedi a gőzt, s így könnyen nyitható. Sárgaborsót soha ne főzzünk
kuktában, mert eltömíti a gőzszelepet.
Sütésnél az előírt hőfokot tartsuk, különösen kényes
süteményeknél. A hosszabb sütési idejű ételeket mint pl. a csülök, előbb
pároljuk meg, (akár kuktában) és csak azután tegyük sütőbe.
A sütőt az étel elkészülte előtt 8- 10 perccel
kikapcsolhatjuk, így kihasználjuk a sütő takarékhőjét.
Csak annyit süssünk, főzzünk, amennyit a család elfogyaszt.
Ha mégis előfordul maradék, kihűlés után kis dobozba téve lefagyaszthatjuk, így
2- 3 hétig eltartható, s ha nem lesz időnk, vagy kedvünk főzni, elővehetjük. A
legtöbb étel lefagyasztva is jó. (burgonya nem)
Ma már tisztában vagyunk azzal is, hogy a vízzel sem
bánhatunk pazarlóan. Mit tehetünk? Szereltessünk víztakarékos WC tartályt,
javítsuk meg a csöpögő csapokat. Hétközben zuhanyozzunk, kádfürdőzést ünnepi
alkalomra hagyjuk. A régi csapok helyett egykarú, keverőcsapokat szereltessünk.
A mosásnál is szóltam a víz takarékos használatáról. Tudnunk kell, a víz nagy
kincs és nem végtelen.
Befejezésül elmondom, a cikk megírásában az vezérelt, hogy
nyugdíjas társaimat arra buzdítsam, gondolják át lehetőségeiket, és ha kis
lépéssel is, de tegyenek a környezet és pénztárcájuk védelmében. Nem érintettem
minden lehetőséget, ez képtelenség is volna, de talán rámutattam, mindenki tud
valamit tenni, hiszen háztartása mindenkinek van. Mindenkinek lehetnek jó
ötletei, már bevált módszerei, amelyeket közkinccsé tehetne lapunkban. Erre
bíztatok mindenkit, s még eddig nem tettük, kezdjük el ma környezetbarátabbá
tenni a háztartásunkat.
Kovács Jánosné