Hírek

Szakmai beszámoló 2023. év

Szakmai beszámoló 2023. év

Tisztelt Elnöktársaim!

Beszámolómat azzal kezdem, hogy a 2023-as év sem volt könnyű, de a munkatervben elfogadott valamennyi rendezvényünket meg tudtuk valósítani. Köszönet érte nektek és tagjaitoknak, támogatóinknak és elnökségünk tagjainak.

A bekért adatlap alapján 2023.dec.31-én a szövetséghez tartozó egyesületek, klubok száma 67, ebből a bíróságon bejegyzett egyesületek száma 50, valamint 17 szervezet nyugdíjasklubként működik. A jelenlegi létszám 2500 fő. Nem küldött adatlapot 9 szervezet! No comment!

Megszűnt 10 szervezet, a szövetségben felszólítás ellenére sem fizették be a tagsági díjat (Magyar Államkincstár, Kodály Zoltán Nyugdíjas Egyesület, Butykatelepi Nyugdíjas Egyesület, Beregsurány, Buj, Csenger, Encsencs,

Hodász, Mátészalka, Szakoly).
Új belépők száma 8 szervezet (Nyírség Tirpák Kulturális Egyesület, Vasutas Nyugdíjas Klub, Érpataki Nyugdíjas Egyesület, Kállósemjén Szociális Szolgáltató Központ, Kislétai Nyugdíjas Egyesület, Máriapócs Nyugdíjas Egyesület, Nyírmeggyes Nyugdíjas Klub, Porcsalma Nemzedékek Hídja Egyesület).

Feltehetjük a kérdést: Szükség van-e közösségekre, megyei szövetségre? A válasz: egyértelmű. Igen, szükség van, – lenne minden településen, hiszen az utóbbi években jelentősen megemelkedett az idős korosztályhoz tartozók száma, 2,1 millió. További emelkedés várható – megváltozott a társadalom szerkezete, a család szerepe, feladata. Nem épültek tartós bentlakást nyújtó szociális otthonok 10 éve, – emelkedett a demenciában szenvedők száma, félmillió, rosszabbodott az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás lehetősége – szűrővizsgálatokhoz való hozzájutás lehetősége jelentős mértékben csökkent, hónapokat, éveket kell várni különböző műtétekre. A közösség az, ahol a kortársaink segítőkre, barátokra lelnek a szabadidő egy jelentős részét hasznosan töltik el. Célunk kell legyen, hogy minél több településen idősek érdekeit védő, segítő civil szervezet jöjjön létre és legyen a szövetségünk tagja. (Akkor tudjuk igazán képviselni a saját érdekeinket.) Egységben az erő! Halljuk sokszor, sokak szájából. Igen, segítenünk kell egymást, – a mi vagyunk az utolsók a megyék sorrendjét tekintve (19.) mind az átlagbér, mind az átlagnyugdíj tekintetében. Nagyon sok az egyedül élő, magányos idős, akik életük hátralévő éveit magányosan, kiszolgáltatottan élik. Nincs, aki az érdeküket védje. A család legtöbbször távol él, de ha ugyanazon településen is él, elsősorban a saját családja megélhetését kell biztosítania. A szülő eltartását, gondozását nem törvénnyel kell előírni. A szülő, nagyszülő tiszteletét nem lehet kikényszeríteni, azt példamutató magatartással, az elfogadással, a törődéssel kell biztosítani. Azt szoktam mondani: Annyi tiszteletet várj a másik embertől, amennyit te adsz. Se többet, se kevesebbet! Egyet azonban tudomásul kell vennünk: a család szerkezete, de a fogalma is megváltozott mára. Kevés idősnek adatik meg, hogy szerető családban élje élete utolsó harmadát, ott fejezze be életét. Azt mondjuk, a halál intézményesült. Kórházban, jobb esetben szociális intézményekben, legtöbbször egyedül, magára hagyottan távozik a földi életből kortársunk. Mi, akik a közösség tagjai vagyunk, ebben is segíthetünk, ha nem hagyjuk magára társunkat, rendszeresen látogatjuk, mentálisan segítséget nyújtunk. Ebben is rejlik a civil közösség ereje, szerepe. Valakihez való tartozás öröme.

Egy kicsit hosszúra nyúlt a bevezetőm, de azt gondolom, hogy szükséges ezekről a dolgokról is beszélni.

 • Az első rendezvényünk, ahol több mint százan vettünk részt, az Élet Forrása Egyesület szervezésében az Ápolók-gondozók futása volt, ahol 4 km-es sétát tettünk az Erdei Tornapályán. Időpontja: 2023. március 31.
 • Megyei vers-és prózamondó versenyen a Megyei Városi Könyvtárban 100 fő vett részt. Időpont: 2023. május 20.
 • Megyei sportvetélkedő Napkor Kerekerdő Turisztikai Központ 600 fő, 55 csapat nevezett a játékos vetélkedőre. Sajnos, a versenyt rossz idő miatt el kellett halasztani, de így is egy csodálatos napot töltöttünk együtt. Időpont: 2023. május 30., illetve szeptember 20.
 • Regionális vers-és prózamondó verseny Megyei Városi Könyvtár 60 fő.  Időpont: 2023. június 20.
 • Megyei kulturális seregszemle Sényő település, résztvevők száma 600 fő. Időpont: 2023. július 25. Szűrővizsgálatok, kiállítás – megyénk nevezetességei – megszervezésével együtt. Színes, változatos produkciók, csodálatos helyszín és vendéglátás, köszönet az intézmény valamennyi dolgozójának, az ebben aktívan résztvevőknek.
 • Országos vers-és prózamondó verseny Vármegyeháza Hősök terén. Résztvevők száma 150 fő, időpont: 2023. szeptember 12. Bár az első három helyezett között nem volt megyebeli, de egy csodálatos napot tölthettünk együtt, csodálatos versmondókkal.
 • Idősek világnapja Szent Imre Katolikus Gimnázium (Nyíregyháza) kápolnája, ahol a műsort az iskola zenetagozatának diákjai adták, egy csodálatos rendezvény részesei voltunk. Megtöltöttük a kápolnát kb. 400-an vettünk részt. A kitüntetések átadására is sor került azok részére, akik sokat tettek a szövetségért, 5 fő részesült elismerésben.
 • Tüdőgyulladás elleni világnap. Séta a sóstói tó körül. A városi szövetséggel együtt szervezzük, a résztvevők száma 300 fő volt. Időpont: 2023. november 13.
 • Idősek karácsonya római katolikus társszékesegyház Nyíregyháza.58 kerek házassági évfordulósokat is köszöntöttünk (62 éves 2 házaspár, 60 éves 3 házaspár, 55 éves 19 házaspár,50 éves 34 házaspár). Időpont: 2023. december 12. A műsort a Szent Imre Katolikus Gimnázium diákjai, a Borbánya Margaréta Egyesület Férfi Dalárdája és Soltész Béla kántor orgonajátéka adta. A templom zsúfolásig megtelt, kb. 800-an vettünk részt.
 • Ezen túlmenően folytattuk a Legyél te is! Most-generációs okos-eszközök használatával kapcsolatos programot a Szent Imre Gimnázium diákjaival. Köszönet az iskolának, a diákoknak és Schmidtné Ilikének, aki minden egyes alkalommal részt vett oktatások és a szükséges dokumentációt elkészített és elküldte a Telekom számára.
 • Részt vettünk a Gyermekekért, Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület által szervezett 175 perc séta rendezvényen –175 éves a Magyar Honvédség –, kb. 60 fő.
 • Mályvavirág horgolás az Élet Forrása Egyesület elnöke kérésére a daganatos megbetegedésben szenvedők számára – petefészek daganat, szűrővizsgálatokra való felhívás – Pócspetri, Napkor, Sényő, Postás Egyesület tagjainak elismerésem.
 • NYOSZ elnökségi ülésének megszervezése Nyíregyháza Campusban. Köszönöm a segítőknek.
 • Balatoni randevú – 35 éves volt a NYOSZ –, Balatonfüred. 7 egyesületből 90 fő vett részt. Köszönet a csodás szereplésért, amivel megyénk hírnevét öregbítették.
 • Identitásunk értékei tükrében – „Itthon Együtt Közösen” projektben való részvétel, 3 helyszínen, 31 csapat vett részt a Ki mit tud a népdalok világából, több száz résztvevővel. (Tiszavasvári, Fehérgyarmat, Vásárosnamény)
 • Hetvenkedő hatvanasok. Zalaegerszegen került megrendezésre az országos megmérettetés, ahol megyénket négyen képviselték. Helyezést ugyan nem értünk el, de sokat tanultunk a bűnmegelőzés témakörében. Köszönet dr. Kovács Attila osztályvezető és Csiszárné Török Edit alezredes asszonynak.

Természetesen, eleget tettem az egyesületek meghívásainak. Jubileumi évfordulók, rendezvényeken való részvétel és a NYOSZ elnökségi ülésein is. Nem könnyű eleget tenni, hiszen minden esetben a költségeket saját zsebből finanszíroztam, mivel a NEA-tól mindössze 150 ezer Ft támogatásban részesültünk. Működésünket a tagdíjból, a normatív támogatásból biztosítottuk, de erről a pénzügyi beszámolóban térek ki részletesen.
Köszönöm a munkátokat, rajtatok keresztül a tagjaitok támogatását!

Köszönöm a megtisztelő figyelmeteket!

Román Demeterné

További hírek ebben a témában ►